BEBEĞİN BESLENMESİ


Beslenme

İlk 6 ay bebeğe mümkünse sadece anne sütü verilmelidir. Anne-bebek arasındaki simbiyotik ilişkinin emmeyle kurulabildiği, bunun bebeğin gelişiminde çok büyük faydalar sağladığı, göz temasının kurulabildiği, güven duygusunun geliştiği, en güvenilir, en besleyici, en doğal ve en ucuz beslenmenin anne sütü olduğu unutulmamalıdır. Emzirme her iki göğüsten yapılmalı ve emzirme sonrası mutlaka kucakta gazın çıkartılması sağlanmalıdır. Bu tensel teması artırır. Ek gıdaya geçiş zamanı 4-6 aydır.

Şayet biberon ile beslenme söz konusu ise, biberonlar tercihen cam olmalıdır. Biberonların temizliğinde fırça kullanılmalı, başlık ve emzik ayrı ayrı iyice yıkanıp sterilizatörde steril edilmeli sonra ağızları kapalı bir şekilde kullanıma hazır tutulmalıdır. Sterilizatör yoksa, klasik kaynatma yöntemi kullanılmalıdır. Biberon tenceresi ayrılmalı sadece o iş için kullanılmalıdır. Tencerede kaynatma süresi 10 dakikadan az olmamalıdır. Biberonlar maşa yardımıyla çıkartılmalı ve biberonların içinde su kalmamalıdır, ağızları kapalı tutulmalıdır. Haftada iki defa deterjanlı su ile yıkanıp iyice durulandıktan sonra sterilize edilmelidir.

Mama hazırlanması

Önce eller yıkanmaldır. Daha önceden kaynatılıp soğutulmuş su kullanılmalıdır. Biberona önce su konmalıdır. Mama ölçüsü silme ölçek olarak hazırlanmalıdır. Kalan mama bir sonraki öğünde kesinlikle kullanılmamalıdır. Her öğünde yeni mama hazırlanmalıdır. Mamanın sıcaklık kontrolü mutlaka yapılmalıdır.

Biberonla besleme mutlaka kucakta yapılmalı, buna anne-babanın katılımı sağlanmalıdır. Beslenme dışında diğer konularda da babanın katılımını sağlamak, ona da öğretmek hem anne açısından hem de baba ile bebek arasındaki iletişimi artırmak açısından faydalı olacaktır