Çocuklarda Grip


Sık görülen üst solunum yolunun viral bir hastalığıdır ve bulaşıcıdır. Genellikle sonbahar ve kış aylarında görülür. Damlacık enfeksiyonu yoluyla, hasta ve taşıyıcı insanlardan sağlam insanlara bulaşan bu mikrop özellikle bebeklerde ve 3 yaşın altındaki küçük çocuklarda çok kısa sürede akciğerlere yerleşerek ağır tablolara neden olabilir.

Ateş, öksürük, halsizlik, baş ağrısı,  burun akıntısı, hapşırma, küçük bebeklerde kusma, huzursuzluk gribin belirtilerindendir. Çok kolay bulaşan grip virüsü ciddi hastalıklara yol açabilmektedir Genellikle üst solunum yollarını etkiler, ama özellikle küçük çocuklarda bronşiolit ya da zatürreye ilerleyebilir. Boğaz ağrısı burun tıkanıklığı, hapşırma, halsizlik yorgunluk sıklıkla görülür. Çocuklarda bağışıklık sistemi henüz yeteri kadar gelişmediği için,grip virüsü daha çabuk bulaşır, beş yaş altı olanlarda daha sık ve daha şiddetli görülür ve daha uzun sürebilir. Kuluçka süresi genel olarak 2-3 gün olup ateş ve burun akıntısıyla kendisini gösterir ve diğer bulgular eklenir. 3-6 gün sonra hafiflemeye başlar fakat grip belirtisi azalıp ateş ve halsizlik devam ediyorsa ters giden bir durum var demektir. Bu gibi durumlarda tekrar doktora başvurmak gerekir.

Grip, çocukların kendi kendine yenebileceği tehlikeli olmayan bir hastalık olarak gözükse de, kronik rahatsızlığı olan çocuklar için oldukça tehlikelidir. Diyabeti, astımı, kronik kalp rahatsızlığı, akciğer ve böbrek hastalığı varlığında grip önemli bir konumdadır.

Viral bir enfeksiyon olduğu için tedavide antibiyotiğin yeri yoktur. Dinlenme, bol sıvı, ateş düşürücüler, iyi beslenme tedavi için yeterlidir.