BEBEĞE BANYO YAPTIRMAK


Bebeğe banyo yaptırmak: Bebekler çok sık yıkanmaya gerek duymazlar, gün aşırı yıkamak yeterlidir. Günlük olarak kritik yerlerin (yüz, boyun, kafa ve popo) süngerle silinmesi banyoların arasındaki dönemlerde iyi olur. Banyo için günün herhangi bir anı uygun olabilir, ama yatmadan önce yapılan banyo bebeğin gevşemesini sağlayarak uykuya hazırlık aşamasını oluşturur. Karnın tamamen dolu olduğu sıra banyo yapılması bebeği kusturabilir. Bebeğin banyo sırasında karnı çok açsa bu durumda da huzursuz olur ve banyodan hoşlanmaz.

Banyoya yeterli zaman ayırın ve banyo yaptırırken asla bebeğinize arkanızı dönmeyin, suyun içinde kayabilir. Kapı veya telefona mümkünse cevap vermeyin, vermek zorunda kaldığınız durumlarda bebeği havluya sarın ve beraberinizde taşıyın.

Banyonun yapıldığı oda sıcak tutulmalıdır (mümkünse 22-25 derece). Taşınabilir küvet kullanıyorsanız evin her yerini bu iş için kullanabilirsiniz, ancak çok su sıçrayabileceğini göz önüne alarak banyo ya da mutfağı tercih etmek daha uygun olabilir. Bebeğe banyo yaptıracağınız alandaki sert zeminlere örtü veya havlu serin. Küvete 5 cm yüksekliğinde su koyun. Suyun ısısı 37-38 derece arasında olmalıdır, sıcaklığı dirseğinizle kontrol edebilirsiniz. Sıvı sabun ya da köpük kullanmayın, bebeğin cildini kurutabilir. Bebeği küvete yavaş yavaş yerleştirin ve bebek küvetteyken suyu açmayın. Bebeği yıkarken başından başlayın ve bezlenen bölgeye kadar inin. Bebeğin yüzü için sabun kullanmanıza gerek yoktur. Üst göz kapaklarını yavaşça sulu bezle burun kökünden dışarı doğru silin. Kulakların sadece dış kısımlarını silin. Bebeğin altını temizlerken önden arkaya doğru yıkayın. Saçlar için haftada bir kez şampuan kullanmak yeterlidir, diğer zamanlarda başı sadece suyla yıkayın. Temiz su ile ıslattığınız bezi bebeğin kafasına sıkarak şampuanı durulayabilirsiniz.

Banyodan sonra bebeği havluya sarın ve iyice kurulatın. Daha sonra bezini bağlayarak giydirin.

Kulak bakımı: Bebeğinizin kulak yolunun içini temizlememeniz gereklidir (pamuklu çubuklarla, parmağınızla ya da başka herhangi bir şeyle). Kulaklar kendilerini temiz tutmak için kulak kiri üretirler ve bu da doğal olarak dışa doğru ilerler. Bunu ortadan kaldırmaya çalışırsanız kiri daha ileri itersiniz. Bu nedenle nemli bir bezle kulakların sadece dış kısmını temizleyin.

Tırnak bakımı: Bebeğin tırnakları çok hızlı uzar ve kendisine zarar verebilir. Tırnakları keserken parmak cildini kesmemeye dikkat edin. Bunun için özel bebek makası kullanılabilir ya da tırnaklar törpülenebilir. Tırnakların etrafını yuvarlatmak etrafını çizmesini engeller. Tırnakları kesmenin en uygun zamanı tırnakların yumuşak olduğu banyodan hemen sonra ve bebek uyurkendir.

Cilt bakımı: Bebeğin cildi erişkin cildinden daha duyarlıdır, bu nedenle kolay tahriş olur. Bebeğin cildi genellikle losyon, yağ ya da pudraya ihtiyaç göstermez. Ancak cilt çok kuruysa hafif nemlendiricili sabun kullanılabilir ve kuru alanlara her banyo ve alt değişiminden sonra parfüm içermeyen bebek losyonu sürülebilir. Kuruluk devam ederse bebeğinizi daha seyrek yıkayabilirsiniz. Losyon yeterli gelmezse cilde bebek yağı sürülebilir.