Ek gıdaya başlarken neye dikkat etmeliyim?


Unutulmaması gereken önemli nokta bebeklerin temel gıdası bir yaşına kadar anne sütüdür. Bebek 6 aylıkken ek gıdaya başladığında ana amaç bebeğin yabancı tatlara, püre gibi yarı katı gıdalara ve kaşıkla beslenmeye alıştırılmasıdır. Bu nedenle anne, bebek sebze püresini ya da herhangi bir ek gıdayı az yedi diye gerilmemeli ve telaşlanmamalıdır. Annenin bebeğin ağzına zorla ve çok dolu kaşıkla ek gıdayı tıkıştırması, bebek almadığı ya da tükürdüğü zamanlarda üzüntü ya da gerilimini dışa vurması bebeği yemekten ve yemek saatlerinden soğutacaktır.

Ek gıdayla bebek ilk tanıştığında uykusunu almış, keyfi yerinde olmalıdır. Tokken ya da aşırı açken ek gıda denenmemelidir.  Bebek oturur pozisyonda beslenmeli, kaşık yarım doldurulmalı ve ağza yaklaştırıldıktan sonra bebeğin ağzını açması beklenmelidir.

Her gıda ilk verildiğinde az miktarda verilip yavaş artırılmalı ve 4-5 gün boyunca yeni bir şey başlanmamalıdır. Verilen gıda gaz, karın ağrısı, ishal, kabızlık ya da alerji yapabilir. İstenmeyen etkinin hangi yiyeceğe ait olduğunu anlayabilmek için aynı gün birden fazla yeni gıda başlanmamalıdır.

Bebek verilen besini sevmezse paniğe kapılmamak, zorla yedirmeye çalışmamak gerekir. Sonraki günlerde ve denemelerde yavaş yavaş alışma sık olur. Bazan bebek verilen besini 10. hatta 15.denemede kabul edebilir.

Her gıdanın başlanma zamanı farklıdır. Bebekler yediğiniz şeylere atılabilir. Çok az da olsa vermek ya da tattırmak alerji ya da kısa ve uzun dönem istenmeyen etkilere yol açabilir. Doktorunuza danışmadan bebeğe yeni besin başlamayınız.